Alfa Globulin

Globulin, plazmada bulunan ve bağışıklık sistemi ile biyolojik süreçlerde önemli rol oynayan bir protein türüdür. Farklı alt gruplara ayrılır ve sağlık durumu hakkında bilgi verebilir. Ayrıca, hastalıkların tedavisinde kullanılan gamma globulinler de mevcuttur.
Alfa Globulin
06 Eylül 2024

Globulin


Globulin

ya da diğer adıyla globülin, plazmada bulunan ve vücudun bağışıklık sistemi ile çeşitli biyolojik süreçlerde önemli rol oynayan bir protein türüdür. Kimyasal yapıları gereği moleküler ağırlıkları yüksektir ve çeşitli alt gruplara ayrılırlar.

Globulin

lerin Genel Özellikleri

Globulin

ler, tuzlu çözeltilerde çözünebilirler ancak suda çözünürlükleri düşüktür. Bu proteinler, moleküler yapılarına göre 'öglobulin' ve 'psödoglobulin' olarak ikiye ayrılır:

  • Öglobulin: Suda hiç çözünmez.
  • Psödoglobulin: Suda az miktarda çözünebilir.

Globulin

Çeşitleri

Globulin

ler, ultrasantrifüj ve elektroforez gibi yöntemlerle incelendiğinde alfa, beta ve gamma globulin olmak üzere üç ana sınıfa ayrılırlar:

  • Alfa

    Globulin

    :
    Alfa-1 ve alfa-2 olmak üzere iki gruba ayrılır. Alfa-1 globulinler arasında alfa-1 antitripsin, HDL, serum amiloid A ve orosomucoid bulunur. Alfa-2 globulinler ise haptoglobulin, seruloplazmin, tiroksin bağlayıcı globulin ve alfa-2 makroglobulin gibi proteinleri içerir.
  • Beta

    Globulin

    :
    Bu grup, seks hormonu bağlayıcı globulin, beta-2 mikroglobulin ve demiri taşıyan transferrin gibi proteinleri içerir.
  • Gamma

    Globulin

    :
    Yüksek moleküler ağırlığa sahip olan bu globulinler, vücudun bağışıklık sistemi için önemli olan antikorları içerir.

Globulin

lerin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Globulin

seviyelerindeki değişiklikler, çeşitli sağlık sorunlarının göstergesi olabilir:

  • Alfa

    Globulin

    ler:
    Yüksek seviyeler, akut veya kronik iltihabi hastalıklara işaret edebilir. Düşük seviyeler ise karaciğer hastalıkları ile ilişkilidir.
  • Beta

    Globulin

    ler:
    Yüksek seviyeler, kolesterol ve demir eksikliği anemisi ile ilişkilendirilebilir. Düşük seviyeler ise siroz hastalığına işaret edebilir.
  • Gamma

    Globulin

    ler:
    Yüksek seviyeler, siroz, karaciğer hastalıkları, enfeksiyonlar, romatoid artrit, multiple myelom ve bazı kanser türleri ile ilişkilendirilebilir. Düşük seviyeler ise bağışıklık sistemi yetmezliğine işaret edebilir.

Gamma

Globulin

lerin Kullanım Alanları

Gamma globulinler, bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır ve çeşitli hastalıklara karşı pasif bağışıklık kazandırmak amacıyla kullanılır. Örneğin, kızıl, kızamık, kızamıkçık, viral hepatit, tetanos, poliomiyelit, boğmaca, kabakulak ve çocuk felci gibi hastalıklarda gamma globulinler serum yoluyla hastalara aktarılabilir.

Rh uyumsuzluğu olan kadınlara doğum sonrası uygulanan Rhesogam aşısı da özel olarak hazırlanmış bir gamma globulin aşısıdır.

Globulin

lerin Diğer Kaynakları

Globulin

ler, kan plazmasının yanı sıra yumurta ve sütte de bulunur. Yumurta akındaki ovoglobulinler, beslenme açısından önemli protein kaynaklarıdır. Kan plazmasının her litresinde yaklaşık 32 gram globulin bulunur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Özerdim 12 Temmuz 2024 Cuma

Globulin seviyelerimin düşük çıkması bağışıklık sistemi yetmezliği anlamına gelir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Özerdim, globulin seviyelerinin düşük çıkması mutlaka bağışıklık sistemi yetmezliği anlamına gelmez. Globulinler, vücudun enfeksiyonlarla mücadele etmesine yardımcı olan proteinlerdir, ancak düşük seviyeler farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Bu durum, böbrek veya karaciğer sorunları, beslenme eksiklikleri veya diğer sağlık durumlarından kaynaklanabilir. En doğru değerlendirme ve tedavi için bir doktora danışman önemlidir. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre
Çok Okunanlar
Hormon İsimleri Nelerdir?

Hormon İsimleri Nelerdir?

Vasopressin Görevi Nelerdir?

Vasopressin Görevi Nelerdir?

Haber Bülteni

Güncel
Anti Hbs Nedir?

Anti Hbs Nedir?

Güncel
Erkeklik Hormonu Fazlalığı

Erkeklik Hormonu Fazlalığı

Güncel
Cinsellik Hormonu İşleyişi Nasıldır?

Cinsellik Hormonu İşleyişi Nasıldır?