Östrojen Hormonu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Östrojen Hormonu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Östrojen Hormonu

Östrojen hormonu, kadınların adet döngüsünü düzenleyen ve üreme sağlığına katkıda bulunan önemli bir hormondur. Üreme çağındaki kadınlarda yüksek miktarda bulunur. Ancak, östrojen sadece kadınlarda değil, erkeklerde de mevcuttur. Kadınlarda yumurtalıklardan salgılanan östrojen, adet döngülerinin yanı sıra üreme ve menopoz süreçlerinden sorumludur. Bu hormon sayesinde kızlar ergenlik dönemine girdiğinde boyları uzar, genital bölgede değişiklikler meydana gelir. Bedenlerindeki yağ hücrelerinin sayısı artar ve vücutları yağ üretmeye başlar. Yumurtalıklarda ve göğüslerde büyüme olur, rahim iç dokusu ve dışında kalınlaşma meydana gelir. Adet dönemini düzenler, döllenme olursa gebeliğe, döllenme olmazsa adet dönemlerinin düzenli olmasına yardımcı olur.

Östrojen Hormonunun Eksikliği ve Fazlalığı

Östrojen hormonunun vücutta eksilmesi menopoz riskini beraberinde getirir. Ayrıca, ciltte kırışma, saçlarda dökülme, genital bölgede ve göğüslerde küçülme ve sarkma gibi etkiler ortaya çıkar. Kadında cinsel istek azalması da bu hormonun azalması nedeniyle meydana gelebilir. Kalsiyum eksikliği nedeniyle kemikler daha kırılgan hale gelir. Uyku düzensizlikleri, gece terlemeleri, kalp çarpması gibi etkiler de oluşur.

Östrojen hormonunun eksikliği vücutta olumsuz etkiler yaparken, hormonun fazla olması da olumsuz etkilere neden olabilir. Fazla salgılanan östrojen hormonu, yumurtalıklardaki sorunun önemli bir göstergesidir. Bu durumda adet döneminde düzensizlik olur, döngüler birbirini düzenli şekilde takip etmez ve hatta kısırlık sorunuyla karşı karşıya kalınır. Östrojen hormonunun fazla olması kadının kilo almasına neden olur, vücuttaki kanser hücrelerinin çoğalmasını da tetikler. Vücuttaki yağ dokusunun artmasına, ödem oluşmasına, bacaklardaki damarların kalınlaşmasına, safra kesesinde taş oluşmasına ve tansiyon yüksekliğine kadar farklı olumsuz değişimlere neden olur.

Östrojen Eksikliğinin Nedenleri

Bunun nedenleri belirtilere göre farklılık gösterebilir. Menopoza girenlerde östrojenin düşük olması normaldir ve adet görmenin sona ermesi ile sonuçlanır. Genç yaşlarda olan kadınlarda östrojen eksikliği ise fiziksel ya da davranışsal sorunlardan kaynaklanabilir. Bunlar:
  • Yumurtalıkların işlevini azaltması
  • Yumurtalığın içinde ve üzerinde oluşan kistler
  • Doğum ve emzirme dönemi
  • Hipofiz bezinde olan işlev azlığı
  • Vücudun yağsız kalmasına neden olan diyetler, sağlıksız besinler ve düzensiz beslenme
  • Bazı doğurganlık ilaçlarının kullanılması
  • Zayıflama için aşırı spor yapılması

Östrojen Hormonunun Eksikliğinde Tedavi

Östrojen hormonu düşüklüğünde kullanılacak B vitamini ve magnezyum takviyesi yararlı etkiler yapar. Bunun yanı sıra düşük östrojen seviyesinde tedavide hormon replasman tedavisi kullanılır. Bu kişilerin iyi beslenmesi, egzersiz yapması gibi etkenler östrojen seviyesinin dengeli olmasında ve düzenli bir şekilde salgılanmasında etkili olur. Menopoza giren kadınların östrojen seviyesinde azalma olması sıkça görülür. Çünkü östrojen yumurtalıklarda üretilmektedir. Menopozda yumurtalar tükendiği için, östrojen üretimi olmaz. Genç yaşlarda olan östrojen eksikliğinde düzenli beslenme, bitkisel çözümler, egzersiz yapma gibi evde kolayca uygulanabilecek yöntemler de yardımcı olabilir. Uygun olursa, kafein alımının artırılması da yararlı etkiler yapar. Bu arada sigara alışkanlığının bırakılması tavsiye edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hormon Bozukluğuna Hangi Doktor Bakar?

Hormon Bozukluğuna Hangi Doktor Bakar?

Hematoloji Wbc Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Hematoloji Wbc Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Büyüme Hormonu İlaçları Nelerdir?

Büyüme Hormonu İlaçları Nelerdir?

Cinsel Hormon Bozukluğu

Cinsel Hormon Bozukluğu

Dht Hormonu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Dht Hormonu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

B Hcg Nedir ve Kaç Olmalıdır?

B Hcg Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Güncel

Alfa Globulin

Alfa Globulin

Güncel

Tembel Tiroid Belirtileri ve Tedavisi

Tembel Tiroid Belirtileri ve Tedavisi