Erkek Hormon Tedavisi Nedir ve Nasıl Yapılır?
22 Haziran 2024

Erkek Hormon Tedavisi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Erkeklerde hormon tedavisi, genellikle 40 yaş öncesi ve sonrası olmak üzere iki ayrı dönemde uygulanmaktadır. Andropoz dönemi, erkeklerin yaşlanma sürecinde karşılaştığı libido azalması, saç dökülmesi, bel bölgesinde aşırı yağlanma, kas kaybı ve depresyon gibi belirtilerle karakterizedir. Hormon tedavisi, bireylerin yaşam kalitesini artırarak bu problemlerin önüne geçmeyi amaçlamaktadır.

Erkeklerde yaşlanma ile azalan seks hormonları, kadınlarda olduğu gibi ciddi sıkıntılara yol açabilir. Hipofiz bezi hormonlarındaki zayıflama, fiziksel ve ruhsal travmalar sonucunda görülebilir. Günümüzde, erkek hormon tedavisi 40 yaş öncesi ve sonrası dönemlere göre farklı tedavilerle uygulanmaktadır.

Hormon Tedavisi Yöntemleri

Erkek hormon tedavisi, genellikle haftada iki kez enjeksiyon formunda veya ciltten emilimi mümkün olan krem ya da jel formunda uygulanır. Sabah iki ayrı zamanda alınan testosteron örnekleri, kan ve tükürük testi ile ölçülür. Andropoz döneminde hormon tedavisi oldukça önemlidir. Ayrıca, hormon seviyelerini artırmak bireylerin de katkıda bulunabileceği bir süreçtir.

  • Spor yapmak
  • Kilo vermek
  • Amino asit ve protein takviyeleri
  • Sağlıklı beslenme
  • D vitamini ve çinko takviyesi
  • Şeker tüketimini kısıtlamak
  • Protein ağırlıklı Taş Devri Diyeti yaparak hormon seviyelerini artırabilirsiniz.

Testosteron Tedavisinin Faydaları ve Uygulama Şekilleri

Erkeklik hormonu testosteron tedavisi, erkek menopozu olarak kabul edilen hırçınlık ve mukavemet gücü kaybını önleyebilir. Testosteron enjeksiyon yoluyla veya jel şeklinde cilt üzerinden alınabilir. Bazı firmalar bu konuda yeni uygulamalar geliştirmeye çalışmaktadır.

Başarılı Hormon Tedavisi İçin Öneriler

  • Fazla kilolar verilmelidir.
  • Diyetteki doymuş yağlar azaltılmalıdır.
  • Vücut yağlarının yakılmasını sağlamak için antioksidan bakımından zengin sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmelidir.
  • Alkol tüketiminden kaçınılmalıdır, çünkü alkol östrojenin artmasına ve testosteronun azalmasına neden olur.
  • Haftada dört gün düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır.
  • Haftada iki gün tavuk, fasulye, balık ve baklagiller tüketilmelidir.

Hormon Tedavisinin Riskleri ve Yan Etkileri

Erkeklerin hormon seviyelerindeki düşüşlerin tedavisi kesinlikle doktor gözetiminde yapılmalıdır. Düşük testosteron seviyeleri, kilo alma, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, cinsel istek azalması ve depresyon gibi bozukluklara yol açabilir. Laboratuvar ölçümleri sonrasında düzenlenen testosteron tedavisi bu sorunların çözümünde etkili olabilir.

Ancak, yüksek testosteron seviyelerinin erkeklerde prostat kanseri riskini artırabileceği bilinmektedir. Ağız yoluyla alınan erkeklik hormonu haplarının ise karaciğerde toksin meydana getirebileceği bilinmektedir.

Hormon Tedavisinin Uygulama Şekilleri

Hormon için kullanılan jeller omuz, üst kol, sırt ve karına sürülür. Bu jeller genellikle sabah uygulanmalı ve eşe bulaşmasını önlemek için mutlaka bu bölgeyi örten tişört gibi giysiler giyilmelidir. Ayrıca, testislere uygulanan şua tedavisi testislerdeki hücreleri tahrip ederek hormon yapımını azaltabilir. Travma veya cerrahi müdahale sonucu her iki testis tahrip olursa hormon sentezi azalır. Ancak, tek testisin ürettiği hormon hastaya yeterli olabilmektedir.

Sonuç olarak, erkek hormon tedavisi, düşük testosteron seviyelerinin neden olduğu sorunları hafifletmek ve yaşam kalitesini artırmak için etkili bir yöntemdir. Ancak, bu tedavinin doktor gözetiminde ve düzenli laboratuvar ölçümleriyle yapılması büyük önem taşımaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Alfa Globulin

Alfa Globulin

Growth Hormonu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Growth Hormonu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Tiroid Hormonu Eksikliği?

Tiroid Hormonu Eksikliği?

Hormon Ca 125 Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hormon Ca 125 Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hormon İsimleri Nelerdir?

Hormon İsimleri Nelerdir?