Tarlusal Yan Etkileri Nelerdir?

Tarlusal, kadınların çeşitli jinekolojik sorunlarının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Adet düzensizliklerini düzeltme, menopoz dönemi belirtilerini hafifletme gibi işlevleri vardır. Ancak, kullanımı mutlaka bir uzman kontrolünde olmalı ve olası yan etkileri dikkate alınmalıdır.
Tarlusal Yan Etkileri Nelerdir?
28 Ağustos 2024

Tarlusal Kullanımı ve Önemi


Tarlusal, kadınlar tarafından belirli durumlarda kullanılan bir ilaç türüdür. Genellikle adet kanamaları dışında rahim içinde meydana gelen kanamayı önlemek, menopoz döneminde ve sık yaşanan adet düzensizliklerinin tedavisinde, hamilelik dışındaki çeşitli nedenlerle adet görememe gibi durumların bertaraf edilmesi için doktorlar tarafından tavsiye edilir. Tarlusal, bir tür adet söktürücü olarak bilinir ve vücut tarafından salgılanan progesteron adlı cinsiyet hormonuna benzer özelliklere sahiptir.

Tarlusal'ın Kullanım Şekli ve Dozu


Tarlusal’ın mutlaka bir uzman hekim kontrolünde kullanılması gerekmektedir. Tarlusal tablet şeklindedir ve etkili ve kalıcı bir tedavi sağlanabilmesi için doktorun verdiği dozun düzenli olarak alınması gerekmektedir. Bol su ile içilmesi tavsiye edilir. İlaç, adetin ilk gününden itibaren alınmaya başlanır ve yaklaşık 3 ay boyunca devam eder. Tarlusal kullanımı sırasında bazen düzensiz adet kanamaları meydana gelebilir. Ayrıca tedaviye ilk başlandığında birkaç gün içinde de kanama gerçekleşebilir. Tarlusal kesinlikle doğum kontrol hapı gibi gebeliğe engel olan bir ilaç değildir. Bu nedenle gebelik düşünmeyen hastaların kendi önlemlerini almaya devam etmeleri gerekmektedir. Ayrıca hamile olan veya hamilelik ihtimali olan kadınların Tarlusal kullanmaması tavsiye edilir. İlaç kullanılırken düzenli olarak göğüste kitle oluşumunun mevcut olup olmadığı el ile kontrol edilmelidir.

Tarlusal'ın Yan Etkileri Nelerdir?


Pek çok hastalığın tedavisi için önerilen ilaçlarda olduğu gibi Tarlusal’ın da bazı yan etkileri bulunmaktadır. Bu yan etkiler hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Genel olarak en sık rastlanan yan etkiler aşağıdaki gibidir:
  • Doz aşımı veya fazla kullanımı durumlarında bazı kadınlarda damar tıkanıklığı meydana gelebilir.
  • Hastada gebelik gibi bir bulgu olmadığı halde göğüsten süte benzer bir maddenin gelmesi, göğüste şişkinlik, aşırı duyarlılık ve ağrı hissedilmesi gibi yan etkiler yaşanabilir.
  • Vücutta ödem ve sıvı birikimi olabilir. Bu durum kilo artışı, ellerde ve ayaklarda şişme ile birlikte görülebilir.
  • İnsan vücudunda bazı ruhsal etkilere neden olabilir. Bu durumlar arasında uykusuzluk, depresyon, halsizlik, sersemlik hissi, şiddetli baş ağrısı ve uyku hali bulunmaktadır.
  • İlacın kullanımıyla cilt yüzeyinde bazı reaksiyonlar oluşabilir. Bunlar arasında kurdeşen, kaşıntı, ciltte döküntü, kızarıklık, sivilce, saç dökülmesi ve vücudun bazı bölgelerinde kıllanma bulunmaktadır.
  • Nadiren de olsa balgamlı, kanlı öksürük veya göğüs bölgesinde ağrı hissedilmesi gibi göğüs hastalıkları baş gösterebilir.
  • Görme kaybı ve görme bozukluğu oluşabilir.
  • Migren hastalığı meydana gelebilir.
  • Yumurtalık oluşamaması ve yumurtalık ile rahim kanseri gibi kanser türlerine yakalanma riski artabilir.
Tarlusal kullanan hastaların yukarıda sayılan yan etkilerden birini veya birkaçını yaşaması halinde ilacın kullanımına hemen ara verilmesi gerekmektedir. Böyle bir durum karşısında istenmeyen ve telafisi güç durumlarla karşılaşmamak için en kısa sürede hekiminize başvurmanızda büyük yarar bulunmaktadır.

Tarlusal Kullanımında Sakıncalı Durumlar Nelerdir?

Hastalığın tedavisi için de olsa bazı hastaların Tarlusal kullanması önerilmez. Bu nedenle tıbbi yardım almak amacıyla uzman hekime başvurduğunuzda hastalık öyküsünün ve sağlık ile ilgili diğer durumların doktora eksiksiz bir şekilde aktarılması gerekmektedir. İlaç kullanması tavsiye edilmeyen riskli durumlardan bazıları aşağıda belirtilmektedir:
  • Gebelik durumu ve düşük meydana gelmesi. Hastanın gebe olması durumunda kullanılan ilaç her zaman düşüğe neden olmayabilir, ancak anne karnındaki bebeğin zihinsel ve bedensel bazı tehlikelere maruz kalmasına neden olabilir.
  • Karaciğer hastalığı geçmişi olanlar.
  • Sebebi teşhis edilmemiş kanamalar için kullanılamaz.
  • Göğüste habis huylu tümör mevcut ise ilacın kullanılması önerilmez.
  • Sigara ve alkol kullanan hastaların da ilacı kullanmaya başlamadan önce doktorlarından bilgi alması gerekmektedir.
  • Vücudun herhangi bir yerinde pıhtı oluşumu veya ihtimali mevcut ise ilacın kullanılması önerilmez. Yine bu pıhtının etkisiyle toplardamarda iltihaplanma ve tıkanma durumu mevcut ise ilacın kullanılması bu hastalıkları tetikleyebilir.
  • Kürtaj geçmişi olan hastalar ile diyabet, sara, astım, kalp, yüksek tansiyon, kolesterol, böbrek, tiroit gibi hastalıkları bulunan hastaların da Tarlusal kullanmadan önce bu durumu doktorları ile paylaşmaları ve ilaç kullanırken diğer hastalıklarını da kontrol altında tutmaları gerekmektedir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Ayşe 12 Mayıs 2024 Pazar

Merhaba, ben yaklasık olarak bir haftadır bu ilacı kullanıyorum. kullandıktan an sonra mide bulantısı, göğüslerde ağrı ve son günlerde ses kısıklığı meydana geldi.. Neredeyse sesim tamamen gitti.. Yan etkilerinde ses kısılmasıyla ilgili bir şey yok... Bu durumda ne yapmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Belhi

Merhaba. Adet düzenleyici ilaçların yan etkileri birçok kişide görülür. Sizdeki belirtileri de yan etkilere işaret ediyor. İlaç bırakmadan önce doktorunuza bu yan etkileri anlatmanızı öneririm. Uygun görüldüğü zaman ilacınız değiştirilebilir.

2. Cevap
cevap
Uztaş

Merhaba Ayşe Hanım büyük ihtimalle kullandığınız ilacın yan etkisinden dolayı mide bulantısı ses kısıklığına yaşamış olabilirsiniz Bu yüzden bu tür yan etkiler görüldüğü zaman ilaca ara vermelisiniz. Böyle bir durum karşısında istenmeyen ve telafisi güç durumlarla karşı karşıya kalmamak için en kısa sürede hekiminize başvurmanızda ise büyük yarar bulunmaktadır. 

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Hipofiz Bezinin Fonksiyonları Nelerdir?
Hipofiz Bezinin Fonksiyonları Nelerdir?
Bitkisel Hormonların Zararları Nelerdir?
Bitkisel Hormonların Zararları Nelerdir?
Leptin Hormonu İçeren Besinler?
Leptin Hormonu İçeren Besinler?
Tarlusal Yan Etkileri Nelerdir?
Tarlusal Yan Etkileri Nelerdir?
Tiroid Hormonu Eksikliği?
Tiroid Hormonu Eksikliği?
Güncel
E2 Hormonu Kaç Olmalı?
E2 Hormonu Kaç Olmalı?
Güncel
Süt Hormonu Yüksekliği Kaç Olmalı?
Süt Hormonu Yüksekliği Kaç Olmalı?