Meme Büyüten Hormon Çeşitleri

Meme büyümesi, ergenlikten menopoz dönemine kadar birçok hormonun etkileşimiyle gerçekleşir. Östrojen, prolaktin ve progesteron gibi hormonlar, meme dokusunun gelişiminde önemli rol oynar. Hormonal denge, sağlıklı bir büyüme için kritik öneme sahiptir.
Meme Büyüten Hormon Çeşitleri
02 Eylül 2024

Meme Büyüten Hormon


Gelişim, döllenmeden başlayarak yaşamın sonuna kadar devam eden düzenli ve sistemli değişim sürecidir. Memelerde büyüme, gelişim sürecinin bir parçasıdır ve ergenlik dönemi ile üreme sistemini kontrol eden hormonlar aktifleşir. Meme büyümesi tek bir hormona bağlı değildir. Büyüme hormonundan östrojene, oksitosinden prolaktine birçok hormon bu sürecin içinde yer alır. Normal meme dokusunun gelişimi için bu hormonların hepsi düzgün bir denge içinde olmalıdır.

Ergenlik dönemi, bu hormonların daha hızlı salgılandığı bir dönem iken ergenlik sonrasında gelişim yavaşlar. Yetişkin bir kadının vücudunda hormon düzeyleri, gebelik, adet döngüsü ve menopoz dönemlerinde değişmektedir. Gebelik dönemi, hormonların etkisiyle memelerde en çok büyümenin yaşandığı dönemdir. Gelişiminin yavaşladığı menopoz gibi dönemlerde ise dışarıdan hormonal müdahaleler ile memelerde büyüme devam ettirilebilir. Hormon tabanlı doğum kontrol hapları kullananlar ile hormon replasman tedavisi gören kişilerde meme doku hacminin arttığı gözlenmiştir. Yapılan çalışmalar, progesteron ve östrojen hormonlarının memelerin büyümesinde en etkili olan hormonlar olduğunu göstermiştir. Meme büyütme tedavilerinde sıklıkla bu iki hormonun ağırlıklı olarak kullanıldığı ilaçlar verilir.

Meme Büyüten Hormon

Çeşitleri

Östrojen


Üreme dönemindeki kadınların yumurtalıklarında üretilen ve salgılanan steroid bir hormondur. Memelerin büyümesi, meme başının renginde koyulaşma ve gelişme, memelerde dolgunlaşma östrojenin etkisi ile meydana gelir. Memede yağ depolanmasına, destek ve asal dokuların gelişmesine yardım eder.

Prolaktin

Östrojen

hormonunu dengeleyerek yağ oranını artırır. En aktif olduğu dönemler ergenlik ve hamilelik dönemleridir.

Progesteron

Memedeki lobül ve alveolar hücrelerin gelişmesini ve bu hücrelerin bölünerek büyümesini sağlar.
Prolaktin
tarafından uyarılmadıkça aktiflemez.

Growth Hormonu (Büyüme Hormonu)

Ön hipofiz bezlerinden salgılanan, peptit yapılı, hücre üretimi ve büyümesinden sorumlu hormondur. Egzersiz sırasında ve uykunun ağır dönemlerinde artış gösterir. Kemik gelişiminden kilo kontrolüne kadar birçok alanda etkilidir. Rekombinant DNA teknolojisi ile yapay olarak da üretilebilmekte, gerekli görüldüğü takdirde iğne ve hap olarak kullanılmaktadır. Yapay yollarla alınması uzun vadede bazı yan etkilere sebep olmaktadır.

Memelerin büyümesi, bir bütünlük içinde birbirine bağlı hormonlar aracılığıyla gerçekleşir. Bilim adamları yaptıkları son çalışmalarda bu hormon sistemini harekete geçiren, memelerdeki östrojen reseptörlerini uyaran östrojen ve fitoöstrojenler ile memelerde yüzde 50'ye varan büyüme sağlandığını kanıtlamışlardır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru

Melis cansel

22 Nisan 2024 Pazartesi

Uzun süredir hormon iğneleri kullanıyorum ama goguslerim neden buyumuyor ayrıca trans olduğumuu belirteyim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Melis Cansel,

Hormon tedavisi herkes üzerinde farklı etkiler gösterebilir ve göğüs büyümesi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu sürecin uzunluğu ve etkisi hormon dozajına, genetik faktörlere ve vücudunuzun hormonlara verdiği tepkiye bağlı olarak değişebilir. Sabırlı olmak ve doktorunuzla bu durumu detaylı bir şekilde konuşmak önemlidir. Doktorunuz, tedavi planınızı gözden geçirip gerekirse ayarlamalar yapabilir veya ek tedavi seçeneklerini değerlendirebilir.

Sevgilerle,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre
Çok Okunanlar
Erkeklerde Hormon Bozukluğu?

Erkeklerde Hormon Bozukluğu?

Kortizon Yan Etkileri Nelerdir?

Kortizon Yan Etkileri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik
Cinsel Hormon Bozukluğu

Cinsel Hormon Bozukluğu

Hcg Hormonu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hcg Hormonu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hormon Cea Türleri ve Özellikleri

Hormon Cea Türleri ve Özellikleri

Dhea So4 Hormonu Nedir?

Dhea So4 Hormonu Nedir?

Tiroid Stimülan Hormon Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Tiroid Stimülan Hormon Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Çelik Köklendirme Hormonu

Çelik Köklendirme Hormonu

Kadınlarda Hormon Bozukluğu

Kadınlarda Hormon Bozukluğu

Progesteron Hormonu Düşüklüğü

Progesteron Hormonu Düşüklüğü